Megállt az élelmiszerek drágulása, sőt! 

Szerző: | 2023. szeptember. 30. | Hazai

Az árfigyelő rendszer és a központi árletörő intézkedések működnek: az elmúlt hónapokban nemcsak lelassult az árak növekedése, hanem a legtöbb alapélelmiszer ellenértéke kimondottan csökkent. Ez derül ki a Makronóm Intézet hét különböző élelmiszerboltban – szeptember második felében – újra elvégzett felméréséből. Néhány kivétellel, jellemzően 5–25 százalékkal mérséklődött a vizsgált élelmiszerek átlagára június óta, különösen a tejtermékek, a zöldségek-gyümölcsök és a tojás ellenértéke esett. Igaz, akadtak dráguló tételek is, de azok kisebbségben maradtak. 

Tovább folytatódik az árcsökkenés a boltokban, mivel a kötelező akciók és az online árfigyelő bevezetése megtette a hatását: az élelmiszerboltokban jelentősen mérséklődött az inflációs nyomás. Egyre inkább elérhetőnek tűnik tehát a kormány célja, miszerint ez év végére egy számjegyűre csökken a háború és a szankciók miatt felpörgő infláció. 

A Makronóm Intézet munkatársai az idén harmadik alkalommal végezték el hét különböző méretű és típusú vidéki, fővárosi és agglomerációs élelmiszerboltban több mint két tucat alapvető élelmiszer árának gyűjtését és összehasonlítását. Márciusban, júniusban és szeptember második felében is széles körben összegyűjtöttük és átlagoltuk a fontosabb élelmiszerek tényleges kiskereskedelmi árának alakulását. Júniusban is arra jutottunk, hogy számos alapélelmiszer ára csökkent márciushoz képest. Tavaszhoz viszonyítva ugyanis nyár elejére – egy negyedév alatt – jellemzően 5–13 százalékkal mérséklődött jó néhány árucikk fogyasztói ára. (Akkor a kenyérfélék, a tej, a tejtermékek és több szezonális zöldség és gyümölcs lett olcsóbb.) 

Néhány napja, szeptember 20-a és 24-e között újra ellátogattunk ugyanazokba az üzletekbe, ahol kora tavasszal és nyár elején is jártunk: egy SPAR-ba, egy Pennybe, egy Tescóba, egy Lidlbe, egy Auchanba, egy Aldiba és egy hazai lánc, a CBA egyik fővárosi üzletébe. Ügyeltünk arra, hogy a boltok között legyen vidéki, fővárosi és agglomerációs egység is. Mi több, a júniusban először gyűjtött hetedik bolt esetén is tudtunk összehasonlító adatokkal dolgozni, így szélesebb körű lett a gyűjtésünk, illetve néhány további alapélelmiszerrel is bővült, a pontosabb, árnyaltabb kép érdekében. 

A kiválasztott termékkörönként (1. ábra) ezúttal csak a legolcsóbb árucikkek kilós (literes vagy darab) kínálati ellenértékét írtuk fel, hogy pontosan összehasonlíthassuk az átlagos, fajlagos árváltozásokat június és szeptember között. Ezúttal is elsősorban a nagyobb kiszerelésű, kedvezőbb árfekvésű termékeket kerestük, de figyeltünk arra, hogy minden bolt esetén azonos minőségű árukat hasonlítsuk össze egymással. Minden egyes élelmiszerboltban igyekeztünk a hasonló kiszerelések ellenértékeit összevetni, hiszen a nagyobb vagy kisebb kiszerelés is torzítja a kilós árat. A célunk ezzel az volt, hogy minél pontosabb legyen a végső összevetés. Természetesen a hét üzlet júniusi és szeptemberi árait átlagoltuk is, hogy az egyes üzletekben megtalálható nagyobb árkülönbségek érdemben ne befolyásolják a valós trendek feltárását.  

Ezúttal a június első felét jellemző ellenértékeket a szeptember második felében fellelt árakkal vetettük össze, a fent említett átlagolást követően. Az alábbiakban közöljük a frissen gyűjtött, aktualizált árakat, összevetve a mintegy három hónappal korábbi gyűjtéssel, kibővítve az említett hetedik bolttal. 

1. ábra: Élelmiszerárak változása 2023. júniusról szeptemberre 

A táblát böngészve kiválóan látszik, hogy a tejtermékek ára még tovább mérséklődött, méghozzá igen jelentősen. Nemcsak március és június, de június és szeptember között is, sőt, az áresés fel is gyorsult. A tavasszal jellemző 5–12 százalékos tejtermékár-csökkenéssel szemben a nyár folyamán további, mintegy 15–28 százalékkal lett olcsóbb e termékkör egy-egy fontos, gyakran vásárolt tétele. A nagyobb tömbben kínált trappista sajtok átlagosan közel 18 százalékkal kerültek kevesebbe szeptember második felében a vizsgált különféle méretű és elhelyezkedésű boltokban. A tízdekás kiszerelésű teavaj kilós ára több mint 28 százalékkal lett alacsonyabb, miközben a 2,8 százalékos ESL-tejek 14,7, a nagyobb poharas (330–450 grammos), 20 százalékos zsírtartalmú tejfölök 16,6 százalékkal lettek olcsóbbak, miközben a natúr joghurtok ára több mint 18 százalékkal mérséklődött. (A joghurtok frissen kerültek az összehasonlításba.) 

Az árcsökkenés persze „nem állt meg” a tejtermékeknél, a félbarna kenyér 10,6, az úgynevezett vizes zsemle és a kifli darabra csaknem 5 százalékkal csökkent a júniusi adatfelvételünk óta. A zöldségek és a gyümölcsök ellenértéke is érdemben visszaesett júniushoz képest, ám nyilvánvalóan itt a szezonalitás sokkal inkább befolyásolja az árakat, így egyelőre óvatos optimizmussal érdemes kezelni a 1225 százalékos árcsökkenést, hiszen ősszel a nem szezonális termékek ára némi emelkedésnek indulhat, ha a termés vagy a készletek nem alakulnak ideálisan. Mint például a narancs esetén, ahol a Dél-Európát érintő aszályhullám is közrejátszik az ár érdemi növekedésében. 

A cukor, a sonka és a sör drágább, a tojás olcsóbb lett 

A húsfélék ára ellentétesen mozgott: a csirke és a darált sertéshús ára némileg csökkent, de – méréseink szerint – a sonka kismértékben drágult. Az árstop megszüntetését leginkább a kristálycukor „érezte meg”, amelynek három hónap alatt 61 százalékkal nőtt a mért átlagára, így az is érthető, hogy az édességek terén miért látunk néha kiugró drágulásokat. Érdekes szezonalitás figyelhető meg eközben például a sör árában, amely – valamelyest az időjárással, a szezonális fogyasztási szokásokkal is összefüggésben – a nyár elején valamivel olcsóbb volt, mint szeptember második felében. 

Az egyéb alapélelmiszerek közül érdemes kiemelni a tojást, hiszen a most megfigyelt átlagár több mint 30 százalékkal alacsonyabb a korábbinál. A tízdarabos kiszerelés 700–1000 forint körüli magasságokból a 440–720 forintos ársávba csúszott vissza. Sajnos 6 százalékkal nőtt a spagetti száraztészta ára , de 3–7 százalékkal más, általunk felmért élelmiszerfajták is olcsóbbak lettek.  

Továbbá érdekes trend, hogy átlagárát tekintve alig csökkent a negyedkilós kiszerelésű, őrölt kávé kilós ára, mégis fontos, hogy egyre több üzletben lehet jó áron kávét kapni. Mi több: nagyobb, egykilós kiszerelésben a márkásabb fajtákért is szélesebb körben kevesebbet kell fizetnünk, mint hónapokkal ezelőtt. 

Kifejezetten fontos, hogy az említett néhány árucikk kivételével csak a kakaós csiga, az ásványvíz és a szűrt, jellemzően 12-25 százalékos gyümölcstartalmú, dobozos, literes kiszerelésű almaital drágult: azaz a vizsgált 28 tételből mindössze nyolcnak az ára nőtt, 10 százalék felett pedig csak három tétel drágult Egyéb esetekben nem számottevő árnövekedésről beszélhetünk. Több tételnél a tényleges kilós árak 2-13 forinttal nőttek, leszámítva a spagetti és a sör kilós és literes árait, amelyek 50-55 forinttal nőttek. A teljes kosarat nézve azonban kifejezetten az árcsökkenés a domináns. Ugyanis, ha minden, a táblázatunkban felsorolt tételből átlagáron vásárolnánk egy-egy kilót, vagy litert, akkor a végösszeg 2770 forinttal lenne most alacsonyabb, mint 2023 júniusában. 

Szakértői kommentár

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdászának szakmai kommentárja: 


„Az infláció januári tetőzése óta a pénzromlás üteme fokozatosan lassul, a 25,7 százalékos csúcshoz képest augusztusban már „csak” 16,4 százalékot mért a KSH, míg becslésünk szerint az egyelőre még nem ismert szeptemberi inflációs érték 12,3 százalékot érhetett el, novemberben pedig 10 százalék alá mérséklődhet a mutató. Az infláció csökkenése a legtöbb esetben nem azt jelenti, hogy az árak általánosan mérséklődnek, hanem azt, hogy az árak a korábbinál magasabb szinten stabilizálódnak, nem emelkednek már a tavaly tapasztalt ütemben tovább.  

Ezt mutatják az elmúlt időszaki havi árindexek is. Havi alapon az árak csupán májusban csökkentek, 0,4 százalékkal, a többi hónapban kisebb-nagyobb drágulás következett be. Ez azonban nem volt egyenletes az egyes termékcsoportok között: augusztusban a havi alapú 0,7 százalékos áremelkedés teljes egészében az üzemanyagokhoz kötődött, a többi termékcsoport árának növekedése vagy mérséklődése kioltotta egymást. Van tehát olyan termék, termékcsoport, ahol árcsökkenés történt, történik. 

Az élelmiszerek között a KSH adatai szerint közel 10 százalékkal esett a tojás ára, míg a tejnél 5 havi mérséklődés után augusztusban újra drágulás történt (igaz minimális), míg a tejtermékeknél az 1,9 százalékos árcsökkenés már sorozatban az ötödik ilyen, csökkenő hónap volt. A kenyér ára 2,3 százalékkal mérséklődött – itt már zsinórban harmadik hónapja találkozhatunk alacsonyabb árakkal. Több élelmiszernél van tehát áresés – tegyük hozzá, van is honnan, és lenne még tere zsugorodnia az áraknak. Ugyanakkor az árak lefelé mindig nehezebben mozognak, mint felfelé. Fontos újra megjegyezni, hogy 

Az árcsökkenés kikényszerítésében az alacsony kereslet mellett nagy szerepe van az árfigyelőnek is, amely serkenti a kiskereskedelmi láncok közötti versenyt.  

De abban szerepet játszik a termelési költségek mérséklődése is – gondoljunk például az energiaárakra. 

Összességében a dezinfláció tart, azonban még mindig magas a fogyasztóiár-index, a jegybanki céltól még messze vagyunk. Az infláció letörése szempontjából kockázatot jelent az olajárak elmúlt időszakban tapasztalt emelkedése, illetve a forint gyengülése, azonban az egy számjegyű infláció idei elérését nem fenyegeti veszély”.

Összegezve

Összességében megállapítható, hogy az árstop kivezetése jó ütemben történt.  

A világpiacon is dráguló cukrot, vagy az európa szerte hiánycikknek számító, dráguló narancsot kivéve érdemben nem drágította az árstop kivezetése a hazai boltok élelmiszereit. A tejtermékek, a tojás, a zöldségek és gyümölcsök, sőt, még a liszt és a napraforgóolaj ára is mérséklődött 2023 júniusa és szeptembere között.  

Azaz érdemes újra hangsúlyozni, hogy az árstop helyett bevezetett kötelező akciók és az online árfigyelő jól vizsgázott. A boltokban láthatóan érdemben enyhült az inflációs nyomás. Mi több,  

a vizsgált 28-féle alapélelmiszer nemhogy keveset drágult, hanem 13 esetben 10 százalék felett (esetenként 20-30 százalékkal) csökkentek ezen termékek fogyasztói árai.  

Árnövekedést csak 7 árucikknél regisztráltunk, melyek közül érezhető mértékben csak négy termékfajta drágult.   

Kép: 123rf.hu

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn